Zure regen

Zwaveldioxide en kooldioxide zijn ook bestanddelen van onvervuilde regen. Regen is dus van nature zuurhoudend.

De basis hiervoor vormt de zwaveluitstoot bij vulkaanuitbarstingen, maar ook de samenstelling van de lucht.

In de lucht bevinden zich dioxiden als sporen van gassen.

Het natuurlijk zuurgehalte van de regen is niet schadelijk voor het milieu.

Zure regen

Zure regen

Dit is echter veranderd door de toenemende industrialisatie. Door verbranding van fossiele stoffen zoals kolen en aardolie komt extra zwaveldioxide vrij.
De wind zorgt voor de verspreiding van de dioxiden, die door de zonnestraling omgezet worden in sulfaten en nitraten.

In wolken verzamelen zich dan stikstofhoudende zuren en zwavelzuren, die door regen en andere neerslag naar het aardoppervlak terugkeren. De regen wordt daardoor wel 500 keer zuurder dan in onvervuilde toestand.

Een tijd lang kan de bodem zich weren tegen de schadelijke invloed, dat wil zeggen in zoverre er in de bodem neutraliserende chemische stoffen, zoals calcium (bijvoorbeeld in kalksteen), voorhanden zijn.

Voedingsstoffen als magnesium of calcium worden echter door de zure regen uit de bodem geloogd, waardoor de bomen schade wordt toegebracht.

Vooral de middelgebergten in Duitsland zijn aangetast. ‘s Winters verergert de situatie, omdat zuurhoudende sneeuw zich op de bomen afzet.

Daardoor worden de voedingsstoffen direct uit de naalden getrokken. Wanneer de sneeuw smelt, komt het zure water in de bodem terecht, en brengt schade toe aan de wortels. Op deze wijze worden bomen door vergif uit het omringende milieu aangetast.
Als er ook nog andere invloeden bij komen, zoals bestrijdingsmiddelen of langere droogteperioden, dan sterven de verzwakte bomen af.

Zure regen tast niet alleen bomen aan, maar ook gebouwen.

Stenen, juist bij historische bouwwerken, kunnen door de hoge zuurgraad regelrecht aangevreten worden.

Bij meren met een rotsachtige ondergrond kan het zwavelzuur wegens calciumgebrek niet geneutraliseerd worden. Daardoor verzuurt het meer, wat weer tot schade aan de planten- en vissenwereld leidt.

Lange tijd werden vooral gebieden in Midden-Europa getroffen door het afsterven van bossen. Door het toenemende milieubewustzijn, het inbouwen van apparatuur om de emissie van stikstof- en zwaveloxide te verminderen bij de industrie, evenals het inbouwen van katalysatoren in motorrijtuigen, lijkt dit te veranderen.

Omdat tegelijkertijd in landen van Zuid-Amerika, Afrika en het Indiase subcontinent de industrialisatie snel toeneemt, zal de uitwerking van de zure regen vooral daar merkbaar worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over