Afrikaanse olifant

De Afrikaanse olifant is het grootste landdier op onze aarde. Hij leeft in Afrika, ten zuiden van de Sahara. Daar zwerft hij door bossen en savannen en voedt zich met bladeren, twijgjes, vruchten en wortels.

Per dag eet de olifant ongeveer 200 kilo. Hij pakt het voedsel met zijn slurf en brengt het naar zijn mond.

De mannelijke olifanten bereiken een lichaamslengte van 6 tot 7,5 meter en een hoogte van 4 meter. Zij wegen 7.500 kilo.

De oorschelpen en slagtanden van de Afrikaanse olifant zijn groter dan die van de Aziatische olifant. De vrouwtjes zijn kleiner en hun slagtanden zijn korter.

Ook Afrikaanse olifanten leven in kudden, die vooral bestaan uit vrouwtjes en jonge olifanten. De olifantenstieren vormen aparte groepen.

Na een succesvolle paring brengt de olifantenkoe na een draagtijd van 22 maanden een jong ter wereld op een van tevoren beklede schuilplaats. Daarbij wordt ze door andere olifantenkoeien geholpen.

Het jong wordt twee jaar gezoogd en blijft ook daarna nog enkele jaren bij de moeder. Een olifantenkoe krijgt slechts ongeveer één keer in de twee tot vier jaar een jong.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over