Apen

Apen, die tot de opperdieren behoren, kunnen worden onderverdeeld in apen van de Oude Wereld of te wel smalneusapen en apen van de Nieuwe Wereld of te wel breedneusapen.

Tot de apen van de Oude Wereld behoren onder andere de families van de gibbons, de mensapen en de meerkatten. Ze komen alleen op het oostelijk halfrond voor. Omdat hun neusgaten zo dicht bij elkaar staan, worden ze ook wel smalneusapen genoemd.

Tot de Apen van de Nieuwe Wereld behoren onder andere de brulapen, kapucijnapen en de klauwaapjes. Ze leven in de tropische oerwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Omdat hun neusgaten ver uit elkaar staan worden ze ook wel breedneusapen genoemd.

Vroeger trof je apen op veel meer plaatsen op aarde aan. Tegenwoordig is hun leefgebied beperkt tot de warme streken, want apen zijn, afgezien van enkele bavianensoorten, zeer gevoelig voor kou. Elk werelddeel heeft zijn eigen speciale soorten, Europa leeft slechts één soort.

Apen leven overwegend in de bossen en zijn goed aangepast aan een klimmend bestaan.

Mensapen en bavianen zijn niet zo beweeglijk. De overige soorten ziet men opgewekt van boom tot boom springen. Daarbij dienen de staart en de achterpoten als stuur. Veel soorten gebruiken de staart als vijfde grijphand als ze takken hangen en slingeren of als ze voedsel proberen te grijpen.

Ze voeden zich met bladeren en vruchten van bomen, maar ook met wortels en knollen. Soms eten ze ook eieren en jonge vogels.

Apen kunnen goed klimmen, wanneer ze op de grond lopen bewegen ze zich plomp en stijf. Gibbons lopen bijvoorbeeld rechtop en ze proberen hun evenwicht te bewaren door de armen uit te strekken. Andere soorten zetten zich met de handen af en zwaaien met hun lichaam en achterpoten naar voren.

Apen zijn zeer sociale dieren. De meeste van hen leven in grotere gemeenschappen. Het grootste of het sterkste mannetje heeft de leiding en zorgt voor de veiligheid van de groep.

De vrouwtjes baren één jong per keer. Na de geboorte klampt het jong zich aan de moeder vast en wordt het overal meegenomen. Daarbij kan het ongestoord van de moedermelk drinken.

Apen hebben grote hersenen en zijn zeer leergierig. Ze kunnen weliswaar niet spreken, maar met hun sprekende gebaren en verschillende geluiden kunnen ze goed communiceren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over