Baardwalvissen

Baardwalvissen hebben, in tegenstelling tot tandwalvissen, geen tanden. In plaats daarvan hangen aan hun bovenkaak maximaal zo’n 400 dunne, lange hoornplaten, die men baarden (baleinen) noemt.

De baarden vormen een zeef. De walvis neemt zoveel water in als zijn mond kan bevatten. Dan sluit hij zijn mond enigszins en perst hij het water er weer uit. Daarbij blijven voedseldeeltjes aan de baarden hangen. Deze kan de walvis doorslikken.

Baardwalvissen leven van kleine planktonkreeftjes die in grote massa’s dicht aan het wateroppervlak zwemmen.

Het grootste dier ter wereld is de blauwe vinvis. Dit is een baardwalvis. Maar ook andere vertegenwoordigers van deze groep, zoals de gewone vinvis, de bultrug en de Groenlandse walvis, bereiken opmerkelijke afmetingen.

Baardwalvissen kunnen onderverdeeld worden in vinvissen en echte walvissen. Vinvissen hebben ongeveer 100 groeven op hun borst en keel (de blauwe vinvis, de bultrug, de gewone vinvis). Door deze plooien kunnen ze de mondruimte vergroten als ze water en hiermee dus ook voedsel opnemen. Deze keelplooien ontbreken bij de echte walvissen (de Groenlandse walvis).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over