Bever

Bevers zijn leden van de familie der knaagdieren. Ze komen voor in grote delen van Europa, Noord-Amerika en Canada. Hun lichaamslengte bedraagt 1 meter, de staart is 30 cm lang. Deze tot 30 kilo zware dieren zijn uitstekend aan het leven in het water aangepast.

De bever heeft een krachtig gebit waarmee hij snelgroeiende loofbomen, zoals populieren, wilgen en essen velt. Beuken, eiken en naaldbomen worden met rust gelaten.

De bomen worden eerst doorgeknaagd. Dan vallen ze in het water en worden ze al zwemmend naar de plaats geduwd waar de bever ze nodig heeft voor de beverburcht of de dam. Wanneer er geen bomen in de buurt zijn, knaagt de bever ook verder weg staande bomen om. De vracht wordt dan via zelfgegraven waterkanalen naar de juiste plaats geleid. De beverburcht wordt met stenen, planten en slik afgedicht.

Om afzonderlijke voorwerpen vast te pakken, gebruikt de bever zijn voorpoten die van klauwen voorzien zijn. De achterpoten hebben lange tenen, die door een zwemvlies met elkaar verbonden zijn. Samen met de brede, platte staart worden deze gebruikt om te roeien en te sturen.

De staart wordt niet alleen gebruikt om te sturen, ze dient ook als steun als de bever op de achterpoten staat.

Wanneer de beverburcht klaar is, heeft deze een nooduitgang die naar de oppervlakte voert en ingangen die onder het wateroppervlak liggen. In de burcht bevindt zich een platform dat boven het wateroppervlak ligt. Hier kunnen de bevers zich ophouden zonder dat ze door iets of iemand kunnen worden bespied.

Bevers voeden zich vooral met waterplanten en boomschors, ze eten geen afgeknaagd hout. Het gebit, waarop voortdurend een stevig beroep wordt gedaan, groeit net als bij alle knaagdieren steeds weer aan.

De paring van de bevers vindt plaats tussen januari en maart. Na een draagtijd van ongeveer 105 dagen worden 2-4 jongen geboren.

Bevers kunnen 10-15 jaar oud worden. Nadat pelsjagers 120 jaar geleden duizenden bevers gedood hadden, riep men de bevers tot beschermde diersoort uit. Het beverbestand is inmiddels weer op peil.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over