Bruine beer

De bruine beer is de vertegenwoordiger van de familie van de grote beren met het grootste verspreidingsgebied. In Europa komt hij echter alleen nog maar voor in Scandinavië, op de Balkan en in Rusland. Verder is hij te vinden in delen van Azië, het westen van Canada en in Alaska.

Er bestaan verschillende ondersoorten, zoals bijvoorbeeld de kodiakberen en de grizzlyberen (ook grijze beer genoemd).

Bruine beren behoren met hun lengte van soms wel 2,5 meter tot de grootste roofdieren. Ze bereiken een gewicht van ongeveer 650 kilo. Ze leven alleen, maar ook wel in kleine familieverbanden.Hun vacht is bruin tot bijna zwart. Vermeldenswaard is ook het gebit met de krachtige hoektanden.

In sommige streken zijn bruine beren alleen ‘s nachts actief omdat er overdag voortdurend op hen wordt gejaagd. Dan zoeken ze noten, bessen, wortels en vruchten, maar ook vissen, insecten en kleine gewervelde dieren.

In Alaska vormen de zalmen een bijzondere lekkernij. Gedurende hun trek zwemmen deze in grote aantallen door bepaalde gebieden en worden ze door de beren met hun krachtige poten uit het water geslagen.

Bruine beren leggen ‘s zomers een reserve vetlaag aan waar ze ‘s winters gedurende hun winterslaap op teren.

Om de twee of drie jaar brengt een vrouwtje na een draagtijd van ongeveer 6-8 maanden maximaal vier jongen ter wereld. Deze zijn blind bij de geboorte en met hun gewicht van slechts 400-700 gram zijn ze nog zeer klein. Maar na enkele weken hebben ze zich al tot zeer energieke, speelse dieren ontwikkeld. Ze blijven nog minstens een jaar bij de moeder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over