Brulaap

Brulapen, die tot de apen van de Nieuwe Wereld behoren, hebben als bijzonder kenmerk een verdikt strottenhoofd. Ze hebben een soort krop. Met behulp van de 6 strottenhoofdzakken stoten ze uiterst luidruchtige schreeuwen uit. Door de onderkaak naar voren te schuiven zorgen ze ervoor dat het opgezwollen strottenhoofd niet in het gedrang komt. De brulaap draagt een baard.

Bij de rode brulaap, die in het oosten van Zuid-Amerika voorkomt, is het strottenhoofd het sterkst ontwikkeld. De rode brulaap heeft een roodachtig-bruine vacht, de rug is goudgeel van kleur. Hij is ongeveer 90 cm groot en de staart is even lang. Het uiteinde van de staart is onbehaard en ondersteunt de aap bij het klimmen.

De rode brulaap heeft een eigen territorium waar hij samen met 6-8 soortgenoten woont. Wanneer concurrenten zich in de buurt wagen weert hij deze af met een lang aanhoudend geschreeuw. Dit lawaai is op een afstand van wel 3 km te horen.

Rode brulapen leven in de bomen. Vanwege hun zware lichaamsbouw kunnen ze alleen gebruik maken van de dikkere takken. Door de bijzondere bouw van de hand kunnen de eerste twee vingers van de andere vingers wegdraaien. Hierdoor kunnen ze takken vastpakken. De aap kan op deze manier niet het voedsel vasthouden. Bij het van boom tot boom springen maken ze ook gebruik van de grijpstaart.

Het voedsel van de rode brulapen bestaat uit bladeren en vruchten. Deze zoeken ze overdag. ‘s Nachts slapen ze in de bomen.

Niet afhankelijk van een vaste paringstijd werpen de vrouwtjes na een draagtijd van 20 weken één jong. Dit jong klampt zich eerst aan de moeder vast en wordt later op haar rug meegedragen. In totaal wordt een brulaapjong bijna twee jaar lang gezoogd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over