cavia

De cavia, die tot de orde der knaagdieren behoort, is een geliefd huisdier. Hij werd al in de 16e eeuw vanuit Amerika bij ons ingevoerd.

Cavia’s zijn zeer sociale dieren, die zonder problemen in een kleine kooi kunnen worden gehouden. Ze moeten worden voorzien van water en graankorrels of van bladeren en plantenwortels. Ze houden het voedsel met de voorpoten vast en schuiven het in hun mond.

Cavia’s zijn goedmoedige dieren en zijn daarom bij kinderen zeer geliefd. Ze laten van alles met zich doen.

Twee tot drie maal per jaar kunnen de vrouwtjes maximaal vijf jongen werpen. De jongen kunnen direct na de geboorte zien en huppelen enkele uren na de geboorte al achter hun moeder aan. Ze worden 2 weken lang gezoogd, maar willen na enkele dagen ook al graag aan planten knabbelen.

Na een half jaar zijn de jonge cavia’s zelf in staat zich voort te planten. Na 9 maanden zijn ze volgroeid. Ze kunnen ongeveer 6-8 jaar oud worden, vaak worden ze minder oud.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over