Chimpansee

Chimpansees zijn de meest geliefde mensapen. Deze intelligente dieren leven in Centraal- en West-Afrika in de regenwouden en in savannen waar bomen groeien.

Ze kunnen 1,75 meter lang worden en hebben een krachtig, gedrongen lichaam. De mannetjes zijn meestal iets groter dan de vrouwtjes. Hun slanke armen zijn iets langer dan de benen en ze hebben een goed ontwikkelde duim.

Chimpansees hebben een zeer donkerbruine tot zwarte huid, het gezicht is lichter van kleur en ze hebben zeer beweeglijke lippen.

De chimpansees, die in groepen leven, kunnen communiceren door middel van gezichtsuitdrukkingen en allerlei verschillende geluiden.

Het zijn goede klimmers en ze zoeken dan ook vaak in bomen naar voedsel, zoals vruchten, bladeren, noten en eieren. Daarnaast eten ze ook boomschors en insecten. Ze gaan daarbij zeer slim te werk. De Mieren of termieten worden met kleine stokjes uit hun behuizing gepulkt. Kokosnoten openen ze door ze kapot te slaan met stenen. Hun kleverige vingers maken ze schoon met plukken gras.

De meeste tijd brengen de chimpansees op de grond door. Ze lopen op handen en voeten. Als ze bijvoorbeeld voedsel in hun handen hebben lopen ze rechtop.

Overdag zoeken ze het grootste deel van hun voedsel. Dan leggen de dieren vaak meerdere kilometers af. Ze doden dan ook kleine antilopen, penseelzwijnen en kleine aapjes. De chimpansees jagen in groepen en jagen hun prooi in een hinderlaag.

Meestal leven chimpansees gemengd in niet al te strak georganiseerde groepen van maximaal zo’n 100 dieren. De hiërarchie is niet zo streng als bijvoorbeeld bij gibbons. Binnen de gemeenschap bestaan wel verschillende rangen, de rangorde is gebaseerd op kracht en slimheid. Er bestaan ook aparte mannetjesgroepen waarin constant kleine machtsstrijden worden uitgevochten. Ze maken veel gebaren en ze schreeuwen luid. Tot een handgemeen komt het minder vaak.

Wanneer groepen apen elkaar tegenkomen beginnen de apen luid te schreeuwen en hun familieleden te omarmen.

Ook komt het voor, dat ze allemaal bij elkaar zitten en elkaars lichaamsverzorging controleren. De chimpansees vlooien elkaar dan en tonen een grote saamhorigheid.

De vrouwtjes, die naarmate ze ouder worden en meer jongen gebaard hebben in aanzien stijgen, blijven meestal bij de andere vrouwtjes en hun jongen. De jonge dieren leren van hun moeder hoe ze in de wildernis kunnen overleven.

Ze klimmen, jagen en spelen veel en leren ondertussen alles wat ze moeten weten.

De nacht brengen ze door in een boom. Daar bouwen ze voor zichzelf een nest van gevlochten twijgen. De dieren, die jonger dan drie jaar zijn, slapen bij de vrouwtjes.

De vrouwtjes, die op vaste tijden bronstig worden, paren met alle mannetjes van de groep. Na een draagtijd van ongeveer 230 dagen wordt gewoonlijk één jong geboren, soms twee. Het jong blijft de eerste jaren in de nabijheid van zijn moeder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over