Das

De das is een plomp dier met een gedrongen lichaam. Hij behoort tot de familie van de marterachtigen. De lengte van zijn lichaam schommelt tussen de 60 en de 90 cm. De das heeft een korte staart en grote poten met krachtige graafklauwen. De bovenzijde van zijn lichaam is grijs van kleur, de onderkant zwart. De zwart-wit gestreepte kop loopt meestal in een slurfachtige snuit uit.

De Europese das leeft in reusachtige onderaardse holen die hij zelf met zijn klauwen graaft. De behuizing bestaat uit vertakte gangenstelsels en afzonderlijke kamertjes die bekleed zijn met gras en plantendelen. Hier worden na een draagtijd van ongeveer één jaar ongeveer twee tot vier jongen geboren.

Overdag verblijven dassen meestal in hun holen. ‘s Nachts spelen en stoeien ze buiten. Het zijn zeer sociale dieren. Hun voedsel bestaat uit vruchten, noten, regenwormen, muizen, kikkers en jonge konijntjes.

De Honingdas is een bijzondere soort die in Afrika voorkomt. Hij eet honing en larven. Daarbij krijgt hij hulp van een vogel, de Honingwijzer. Deze vogel zoekt de nesten van de bijen op en lokt de honingdas naar het nest met zijn geroep. De das maakt het nest met zijn graafpoten open. De dieren kunnen nu gezamenlijk van de maaltijd genieten. De bijzonder dichte huid beschermt de honingdas tegen bijensteken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over