Dromedaris

De kameel met één bult, oftewel de dromedaris, is het last- en rijdier van de woestijnbewoners. Waarschijnlijk wordt de dromedaris al 6000 jaar lang als huisdier gehouden. Men noemt hem ook wel “het schip van de woestijn”.

Het dier, dat tot de eeltpotigen behoort, bereikt een schouderhoogte van 2,3 meter. Ze kunnen lasten van wel 400 kilo dragen. Behalve de zwaargebouwde lastdromedaris zijn er ook langbenige dromedarissen, die als rijdier worden gebruikt. Zij kunnen wel 140 kilometer per dag afleggen.

Beide soorten hebben een kortharig, ruig vel. Op de romp, in de nek en de hals zijn de haren wat langer. Ze voeden zich met de planten en kruiden die tegenkomen in de woestijn. De dromedaris overleeft de vermoeiende tochten door de woestijn omdat hij gebruik kan maken van de vetreserves die zich in de bult op zijn rug bevinden.

Wanneer het dier enkele dagen zeer, zeer weinig eet, dan schrompelt de bult in elkaar. Ook bij grote hitte kan de dromedaris meerdere dagen, ja zelfs weken, zonder water. Dit kan hij alleen volhouden omdat hij iedere gelegenheid die zich voordoet meer dan 100 liter water drinkt. Met deze hoeveelheid water kan hij lang toe omdat hij zijn lichaamstemperatuur tot ongeveer 40 graden kan laten stijgen. Daardoor zweet hij niet en verliest hij dus ook geen water.

De dromedaris heeft goed ontwikkelde zintuigen. Hij kan een oase al op grote afstand waarnemen. Ook wanneer er een zandstorm nadert, merkt het dier het eerder dan de mens en zal hij sneller gaan lopen om een beschutte plek te vinden.

De dromedaris, die net als de giraffe een telganger is, heeft tweetenige voeten met een breed loopvlak. Hierdoor kan hij moeiteloos op het droge woestijnzand lopen zonder dat hij het gevaar loopt erin weg te zakken. Doordat de voet beschermd is met een dikke hoornlaag vormen het hete woestijnzand en het scherpe rotsgesteente geen enkel probleem.

Wanneer de dromedaris wil rusten of wanneer zijn last moet worden verwijderd knielt de dromedaris. Daarbij schuift hij zijn poten onder zijn lichaam. Zijn borst, knieën en hielen zijn beschermd met een hoornlaag om te voorkomen dat hij zich bij deze handeling verwond.

De dromedaris wordt niet alleen als lastdier en als rijdier gebruikt, hij voorziet de mens ook van melk, vlees en vet. Van de huid kunnen tenten worden gemaakt en de gedroogde uitwerpselen worden gebruikt als brandstof.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over