Eekhoorn

De eekhoorn behoort als eekhoornachtige tot de grote groep van de knaagdieren. Deze in bomen levende eekhoornachtige komt voor in Europa en in grote delen van Azië.

Het ongeveer 20-24 cm lange dier heeft een grote snuit en grote ogen, waarmee het zelfs kleuren kan onderscheiden. Het vel is bruin en zacht, de 15-20 cm lange staart is pluimachtig.

Het is een levendig diertje, dat zich in de bomen bliksemsnel kan bewegen. Zijn belangrijkste voedsel bestaat uit dennenappels, paddestoelen, noten en vruchten.

De nesten van eekhoorntjes zijn gebouwd van takjes en mos en bevinden zich in boomholten. Hier sleept het eekhoorntje ‘s zomers zijn voorraden heen, ‘s winters houdt hij hier zijn winterslaap. Tijdens de winterslaap wordt eekhoorntje af en toe wakker en hij eet dan wat van de voorraden.

De jongen worden ook in het nest in de boom geboren. Afhankelijk van het klimaat kunnen binnen een jaar twee worpen van elk ongeveer drie jongen grootgebracht worden.

Naast ons eekhoorntje is in het begin van deze eeuw de grijze eekhoorn vanuit Noord-Amerika in Engeland ingevoerd. Tot dat moment was de eekhoorn die we hier kennen de enige Europese eekhoornachtige.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over