Geit

De familie van de geiten behoren verschillende soorten van holhoornigen. Er bestaan verschillende soorten en ze hebben een gemiddelde grootte. Het zijn in de meeste gevallen krachtige dieren met een korte hals. De horens zijn op verschillende manieren gedraaid en dikwijls in lagen gevormd.

Tot de echte geiten behoren de steenbokken zoals bijvoorbeeld de Alpensteenbok. Deze leeft vooral in de Alpen van Zwitserland en Italië op hoogten van wel 3000 meter. Alleen in zeer koude winters daalt hij af naar lager gelegen gebieden.

De huid van de steenbok is grijsbruin. Alle mannelijke dieren hebben een kleine sik onder de kin. Oudere dieren hebben dikwijls lange manen in de nek. De lange, naar achteren gebogen horens van de mannetjes zijn bijzonder opvallend. Bij de vrouwtjes zijn ze korter.

In de paartijd, tijdens de winter, zijn de geiten en de bokken bij elkaar. Gedurende de rest van de tijd vormen de mannetjes met de wat oudere jonge dieren een eigen groep. Hier vinden regelmatig gevechten om de macht plaats.

‘s Zomers begeven de dieren zich naar de weiden die hoog in de Alpen liggen. Daar eten ze sappige kruiden en grassen. In deze tijd worden, na een draagtijd van een half jaar, ook de jongen geboren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over