Gems

Gemzen leven in de bergen van Europa (Pyreneeën, Alpen) en in die van het Midden-Oosten (Kaukasus). Ook zij behoren tot de holhoornigen.

De gems is een ijverige klimmer en kan door zijn taaie karakter in bijzonder schrale gebieden leven. Het slanke dier heeft opvallende hoge horens die aan de uiteinden gehaakt zijn. De gems kan zo’n twee weken zonder voedsel. Gewoonlijk eet de gems ‘s zomers gras en ‘s winters dennentakjes die hij in de lager gelagen gebieden vindt.

Tijdens het eten is er altijd een dier dat de omgeving in de gaten houdt. Wanneer deze gems een vijand waarneemt, stoot hij een waarschuwingsroep uit.

Gemzen leven in kudden van 20 tot 30 dieren. Deze bestaan uit vrouwtjes en jonge dieren. De oudere mannetjes leven afgezien van de paartijd alleen. De mannetjes vechten met elkaar om de gunst van de vrouwtjes te winnen. Daarbij haken ze hun horens in elkaar.

Na de paring, die in de herfst plaats vindt, duurt het ongeveer een half jaar voordat de geit tussen de 1-3 jongen ter wereld brengt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over