Gnoe

De gnoe is een kuddedier dat tot de familie van de holhoornigen behoort. Ze leven in Afrika en zijn bijzonder bekend geworden vanwege het feit dat ze ieder jaar een massale trektocht ondernemen in het oosten van Afrika. De gnoes leggen dan meer dan 1000 kilometer af tijdens hun zoektocht naar water en weiden.

In de paringstijd vormen zich kudden van 150 vrouwtjes en jonge dieren. Deze worden door één tot drie mannetjes bewaakt en beschermd. Deze verdedigen ook tijdens de trek het omliggende gebied.

Na de paring duurt het ongeveer 8,5 maand voordat de vrouwtjes een jong ter wereld brengen. Het jong kan enkele minuten na de geboorte al staan en spoedig met de kudde mee trekken.

Afgezien van de grootte lijken de mannetjes en vrouwtjes heel veel op elkaar. Ze hebben een onbeholpen lichaam. Vooral blauwe gnoes zien er met hun baard en donkere gezichtskleur altijd wat treurig uit. De dieren maken een opvallend snuivend en knorrend geluid.

Tot de grootste vijanden van de gnoes behoren het jachtluipaard, de leeuw en de hyena. Misschien zijn ze daarom dikwijls samen met de waakzame zebra’s onderweg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over