Gordeldier

Het gordeldier leeft in Zuid- en Midden-Amerika. Het is een plomp schepsel dat behoort tot de familie van de tandarmen. Hij heeft een langgerekte kop en grote oren.

De staart is lang en krachtig, de poten zijn kort en hebben sterke klauwen. Zijn gehele lichaam en de kop van het gordeldier zijn bedekt met een hoornachtig pantser. Dit pantser bestaat uit gordels die door middel van huidplooien met elkaar verbonden zijn. Het aantal gordels varieert per soort. Ze kunnen uit vier- of zeshoekige platen bestaan en ze worden door platen van elkaar gescheiden.

Gordeldieren leven op open vlakten en velden. Elk dier leeft alleen. In de paringstijd komen meerdere gordeldieren samen.

Overdag verblijven de gordeldieren meestal onder de grond in een wijdvertakt gangenstelsel Een bepaalde soort leeft helemaal onder de grond.

Hun hol bevindt zich meestal in de nabijheid van mierenhopen of termietenheuvels want zij vormen het belangrijkste voedsel. Verder eten ze ook wel spinnen en kleine gewervelde dieren.

Gordeldieren bewegen zich over het algemeen zeer langzaam. Wanneer er echter gevaar dreigt kunnen ze zich bliksemsnel ingraven.

Deze dieren zijn bij de Zuid-Amerikanen niet erg populair. Door hun gangenstelsels kan de bodem inzakken, hetgeen zeer vervelend is als men met een paard in zo’n gang stapt. Dat leidt niet zelden tot verwondingen van paard en berijder.

Gordeldieren brengen gewoonlijk 2-4 (in uitzonderlijke gevallen soms wel 12) ééneiige jongen ter wereld. Deze kunnen na een week al lopen en na 3-4 weken kunnen ze zien. Ze zijn geslachtsrijp als ze 9 maand oud zijn.

De grootte van gordeldieren verschilt nogal per soort. De zogenoemde gordelmol, die onder de grond leeft en alleen ‘s nachts aan de oppervlakte komt, is ongeveer zo groot als een hamster. Deze soort wordt met uitsterven bedreigd.

Het kogelgordeldier wordt ongeveer 40 cm lang en kan zich oprollen tot een balletje.

Het reuzengordeldier heeft een lichaamslengte van een meter en een staartlengte van 60 cm. Hij is de grootste vertegenwoordiger van de gordeldieren. Hij wordt met uitsterven bedreigd.

Gordeldieren kunnen 12 tot 16 jaar oud worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over