Gorilla

De gorilla is de grootste mensaap. De mannetjes worden meer dan twee meter groot en wegen maximaal 250 kilo, de vrouwtjes zijn aanzienlijk kleiner en wegen maximaal 100 kilo.

Laaglandgorilla’s leven in de tropische regenwouden van Afrika, berggorilla’s in de regenwouden in de bergen van Zaïre, Oeganda en Ruanda.

Gorilla’s zijn in het verleden in talloze films en verhalen altijd voorgesteld als enorme monsters. Met hun massieve, ruig behaarde lichaam en hun brede schouders komen ze heel bedreigend en gevaarlijk over. Ze behoren echter tot de zachtmoedigste en vredelievendste apen die er zijn.

Gorilla’s leven in familiegroepen die bestaan uit vijf tot acht vrouwtjes en hun jongen. Het hoofd van de groep is een zogenoemde “zilverrug”. Dit is een groot gorillamannetje met een zilvergrijze rug (hij is dus ouder dan 10 jaar). Wanneer een aanvoerder sterft beslissen de jongere mannetjes door onderlinge gevechten wie hem mag opvolgen.

De gorilla’s zoeken gemeenschappelijk het territorium af naar voedsel. Ze bewegen ze zich meestal voort in een voorovergebogen houding. Hierbij raken de knokkels van hun handen de grond aan. Hun voedsel bestaat uit verschillende plantendelen zoals varens, knoppen en bladeren.

De vrouwtjes en de jonge dieren klimmen de bomen in om vruchten te plukken. De zware mannetjes kunnen dit niet. Ze zoeken vooral in het begin van de middag en aan het eind van de middag naar voedsel. Tussendoor slapen ze in een nest dat ze even snel bouwen en daarna zoeken ze weer verder. Ze hoeven geen water te drinken want de planten en bessen bevatten veel vocht.

‘s Nachts rusten de gorilla’s in nesten die ze bouwen van takken en bladeren. De jongen overnachten de eerste jaren bij hun moeder.

De paringstijd is niet afhankelijk van een jaargetijde. Na een draagtijd van ongeveer 9 maanden wordt er een jong geboren. De eerste maanden klampt het jong zich vast aan de vacht van de moeder en wordt hij overal mee naar toe genomen. Pas na een kwart jaar kan het zelfstandig zitten, weer twee maanden later kan hij lopen en klimmen. In totaal wordt het jong bijna anderhalf jaar gezoogd en het blijft ook daarna nog, tot het drie jaar oud is, bij de moeder.

Wanneer naburige groepen elkaar tegenkomen ontstaan er soms conflicten.

Rivalen worden met dreigende gebaren afgeweerd. De mannetjes richten zich op slaan zich op de borst. Daarbij stoten ze luid blaffende en brullende kreten uit, om hun kracht te demonstreren trekken ze bosjes gras uit de grond en gooien die naar de andere partij. Echte gevechten zijn zeldzaam.

Gorilla’s kunnen soms wel 50 jaar oud worden. Bij ons worden ze in bijna alle dierentuinen gehouden en ook daar planten ze zich goed voort.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over