Grote tuimelaar

De grote tuimelaar, die tot de familie van de dolfijnen behoort, is een hoogintelligent dier. Men treft hem overal op aarde aan in de kustwateren van de zeeën in de gematigde en de tropische zones.

De grote tuimelaar wordt meer dan 4 meter lang. Hij heeft een krachtig gestroomlijnd lichaam, een hoge rugvin en een korte snuit. De onderkaak steekt enigszins naar voren. Hierdoor en door de lijn van zijn mond lijkt het of de tuimelaar glimlacht.

Tuimelaars leven in duidelijk gestructureerde groepen van ongeveer 15 dieren en ze sluiten zich ook bij zogenaamde scholen aan. Ze hebben onderling een innige band. Ook hebben ze weinig angst voor mensen. Hun levendigheid en plezier in het spelen hebben de tuimelaars tot vrienden van scheepslieden en dichters gemaakt.

Tuimelaars jagen in de ondiepe wateren van de zeeën op vissen en kreeftachtigen. Ze kunnen voorwerpen herkennen doordat ze, als een soort echopeiling, 1000 signalen per seconde afgeven. Deze signalen in de vorm van klikkende geluiden worden in verschillende frequenties uitgezonden.

De grote tuimelaar gaat tijdens de paringstijd zeer liefdevol met zijn partner om. Na een draagtijd van 12 maanden wordt het jong geboren, meestal komt de staart als eerste naar buiten. Als het jong ter wereld komt wordt het vrouwtje geholpen door andere vrouwtjes. Zij begeleiden het jong direct naar de wateroppervlakte, waar het jong voor het eerst kan ademhalen.

De jongen worden ongeveer een jaar lang gezoogd met melk, die, net als bij alle walvissen, zeer rijk is aan vet. Zo kan het jong snel groeien. Er wordt ongeveer om de twee jaar een jong geboren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over