Hartenbeest

De familie van de antilopen, die tot de herkauwende holhoornigen behoort, bestaat uit zeer verschillende diersoorten. Deze kunnen zo groot zijn als een haas maar sommigen worden ook wel zo groot als een rund.

Het hartenbeest leeft bijvoorbeeld in de grasvlakten van Afrika, in een gebied ten zuiden van de Sahara. Daar eet hij het liefst de jonge loten. Men ziet ze vaak samen met zebra’s en gazellen grazen. Wanneer ze maar de kans krijgen, nemen ze een modderbad.

Als de gelegenheid zich voordoet, drinken hartenbeesten grote hoeveelheden water. Ze kunnen echter ook zonder problemen lange tijd zonder water. Het likken van zout behoort tot hun meest geliefde bezigheden.

Hartenbeesten hebben een licht- of donkerbruin gekleurde huid. Mannetjes en vrouwtjes hebben horens op hun smalle kop. De grootte en de vorm van de horens verschilt.

Meestal leven hartenbeesten in kuddes van zo’n 40 dieren bij elkaar. Deze bestaan uit de vrouwtjes, kalveren en een mannelijke leider, die de kudde bewaakt. Jonge mannetjes vormen hun eigen kuddes.

Na een draagtijd van 8 maanden wordt er een jong geboren. Het jong blijft ongeveer drie jaar bij de moeder tot het in een andere kudde wordt opgenomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over