Hoornbeesten

De familie van de holhoornigen omvat een groot aantal soorten evenhoevigen. De groep omvat in totaal 123 soorten. De koe, het schaap en de geit bij zijn de meest bekende vertegenwoordigers. Daarnaast behoren ook de gnoe, de antilope en de buffel tot de holhoornigen.

Waarschijnlijk is deze familie ontstaan in Eurazië en van daaruit naar Noord-Amerika getrokken. Een bijzonder groot aantal soorten komen in Afrika voor. In Zuid-Amerika komen ze in het geheel niet voor.

Alle holhoornigen zijn herkauwers en ze hebben een maag die uit vier delen bestaat. De eerste holte, de pens, neemt het grof gekauwde voedsel op. De pens geeft telkens kleine hoeveelheden aan de volgende holte, de netmaag, af.

Hier wordt het voedsel voorverteerd. Het voedsel dat tot kleine bolletjes ia verwerkt komt vanuit de netmaag en de pens weer terug in de bek. Hier wordt het grondig fijngekauwd. Nadat het voedsel is doorgeslikt komt het in de boekmaag en van daaruit gaat het naar de lebmaag.

Bij de holhoornigen hebben meestal zowel de vrouwtjes als de mannetjes horens. De horens zijn hol.

Die van de vrouwtjes zijn gewoonlijk kleiner. Ze zijn, al naar gelang de soort, verschillend van vorm en dienen als wapen bij gevechten tussen rivalen.

Een ander kenmerk van de holhoornigen is het feit dat ze allemaal aan de voor- en achterpoten alleen nog maar een derde en een vierde teen hebben. Deze vormen samen een gespleten hoef.

De herkauwende holhoornigen leven meestal vreedzaam in groepen bij elkaar en eten uitsluitend planten zoals kruiden, bladeren en wortels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over