Huishond

De hond is het oudste huisdier van de mens. Naar verluidt, werd de hond reeds 15.000 jaar geleden in Voor-Indië en in de oosterse landen rondom de Middellandse Zee als huisdier gehouden. Het paard is pas 5.000 jaar geleden huisdier geworden.

Door de schedel, het gebit, het gedrag in een groep enzovoort, weet men tegenwoordig, dat de huishond van de wolf afstamt.

Deze heeft zich waarschijnlijk in de nabijheid van de mens gewaagd om voedselafval te eten. De mens ging de wolf africhten en gebruik maken van de voordelen die het dier bood. Er hebben zich in de loop van de tijd talloze rassen ontwikkeld. Deze rassen worden nu gebruikt als jachthond, sledehond, waakhond en blindengeleidehond.

Tegenwoordig bestaan er honderden rassen, sommige soorten zijn zo groot als een cavia, ander honden zoals bijvoorbeeld de Sint Bernhard zijn erg groot. Ook qua kleur en beharing zijn ze zo verschillend dat eigenlijk alleen de herdershond nog aan de wolf doet denken.

Wanneer men de wolf vergelijkt met onze huishond kun je veel overeenkomsten ontdekken

Evenals de wolf, die in roedels leeft waarin één dier de leiding heeft, heeft de huishond zich ook bij het gezin aangesloten met een mens als ‘aanvoerder’. De woning en het terrein eromheen vormen zijn territorium. Dit zal hij proberen te verdedigen. Net als de wolf, die zijn slaapplaats tussen de struiken klaarmaakt, draait ook de huishond voor hij gaat liggen eerst enkele rondjes.

De huishond is aanhankelijk tegenover de mens. Door te blaffen en met zijn staart te kwispelen drukt hij zijn vreugde uit. Wanneer hij bang is trekt hij de staart tussen de poten en hij laat de kop hangen. Tandenknarsen, janken en grommen drukken uit hoe hij zich voelt. Hij is zeer leergierig en kan op verschillende gebieden worden ingezet. Door middel van gefluit, tekens en gebaren begrijpt de hond dat hij bijvoorbeeld een kudde bij elkaar moet houden of een spoor moet gaan volgen.

Een vrouwtjeshond (teef) kan tweemaal per jaar meerdere jongen krijgen. De eerste tien dagen zijn de jongen nog blind, ze worden enkele weken gezoogd. Met ongeveer twee jaar zijn ze volwassen.

De levensduur van een huishond kan, afhankelijk van het ras, 15 jaar bedragen. Tot de verschillende rassen behoren onder andere de bokser, de herdershond, de terrier, de poedel, de tekkel en de labrador. Verder bestaan er talloze kruisingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over