Hyenahond

De hyenahond, ook bekend als Afrikaanse steppehond, leeft in delen van Afrika. Ze leven in gebieden ten zuiden van de Sahara. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn donkere vacht die bezaaid is met talrijke lichte vlekken. Hij is ongeveer zo groot als een herdershond, heeft lange poten en een korte snuit en behoort tot de familie van de hondachtigen.

Hyenahonden leven in roedels van maximaal 90 dieren. Hier heerst een groot gevoel van saamhorigheid. De dieren communiceren met elkaar door middel van geluiden, gebaren en door hun lichaamshouding.

Overdag liggen de hyenahonden meestal in de schaduw uit te rusten. Vroeg in de ochtend en laat in de avond ontmoeten ze elkaar en gaan ze gezamenlijk op jacht. Daarbij doorkruisen ze uitgestrekte gebieden. Wanneer ze een groep zebra’s, gazellen of antilopen ontdekken, volgen ze hen een tijdlang, tijdens een achtervolgingsjacht wordt er één dier gepakt.

Het dier wordt door hen net zolang gebeten totdat het tenslotte neervalt. Ze scheuren de buik van het slachtoffer direct open en verdelen de buit. Daarbij mogen de jongen eerst eten. Voor degenen, die in de holen bij de jongen moeten blijven, wordt het voedsel bij het hol weer uitgebraakt.

Hyenahonden krijgen meestal ongeveer 7 jongen, die in een hol worden geboren.
Na drie weken openen ze de ogen en spelen ze al spoedig in de buurt van het hol.

Behalve de melk, die ze gedurende drie maanden krijgen, eten ze ook al kleine voorverteerde stukjes vlees. Deze krijgen ze ook van andere leden van de roedel. Na een half jaar beginnen de jongen zelf te jagen en lopen ze mee in de roedel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over