IJsbeer

De ijsbeer is een vertegenwoordiger van de familie van de grote beren Hij leeft in de arctische zeeën. Dit enorme dier, dat wel drie meter groot kan worden, heeft een ruige, crèmekleurige vacht, waaronder zich een dikke vetlaag bevindt. Hierdoor kan hij goed tegen de kou in zijn woongebied.

Ondanks zijn geweldige omvang is de ijsbeer zeer snel. Wanneer hij op een prooi jaagt kan hij een snelheid van wel 40 kilometer per uur bereiken. Dat is sneller dan een rendier. Hij is ook een goede zwemmer, in het water kan hij een snelheid van 10 kilometer per uur bereiken.

Men heeft wel eens ijsberen gezien die meer dan 100 kilometer van de kust waren verwijderd. Daar zitten ze op ijsschotsen op de uitkijk naar zeehonden. Ze zwemmen onder water naar ze toe en duiken bliksemsnel voor hen op.

De ijsbeer eet naast zeehonden ook vissen (zalmen), poolhazen en poolvossen.
‘s Zomers gaat de ijsbeer dikwijls aan land. Daar eet hij in de toendra bladeren, vruchten (bijvoorbeeld blauwe bosbessen) en mossen.

IJsberen leven gewoonlijk alleen. De paring vindt in de zomer plaats. In de herfst bouwt het vrouwtje een nest in voor de jongen. Dit bevindt zich meestal op een helling waar de eerste sneeuw valt. Ze maakt haar hol van een dikke laag sneeuw.

Hier brengt ze een half jaar later meestal twee, soms wel vier jongen ter wereld. De jongen zijn eerst blind en zo groot als een jong poesje. De eerste twee jaren blijven ze bij de moeder en leren ze zwemmen en jagen.

Gedurende de winter vallen ijsberen niet in een diepe winterslaap. Ze houden slechts een winterrust en worden tussendoor steeds even wakker. Ze verlaten hun hol niet tijdens deze periode. Ze teren tot het einde van de winter op hun 3-4 cm dikke vetlaag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over