Jachtluipaard

Het jachtluipaard wijkt aanzienlijk af van het algemene type van de familie van de katten. Hij heeft weliswaar een katachtige, lange staart en een katachtige kop maar hij heeft ook ongewoon lange poten. De klauwen van zijn tenen kunnen niet worden teruggetrokken. Ze worden net als bij een hond door slijtage kort en stomp gehouden. Een jachtluipaard wordt ongeveer 1,20 tot 1,40 meter lang, zijn staart is 60-80 cm lang. De vrouwtjes zijn gewoonlijk iets groter dan de mannetjes.

De jachtluipaard kan zijn prooi, die vaak bestaat uit herten, gazellen en andere antilopensoorten, dus niet met zijn klauwen grijpen. In plaats daarvan slaat de jachtluipaard zijn prooi met zijn voorpoten neer.

Zoals men bij ons jachthonden gebruikt bij de jacht, maakt men in delen van Azië en Afrika al honderden jaren gebruik van afgerichte jachtluipaarden. Hiervoor vangt men slechts die dieren, die het jagen al van hun moeder hebben geleerd. Deze worden afgericht.

Als snelste zoogdier kan de jachtluipaard over korte afstanden een snelheid van ongeveer 80 km per uur bereiken, in extreme gevallen zelfs 100 km per uur, hij kan daarbij sprongen van meer dan 6 meter maken. Nadat de jachtluipaard zijn prooi heeft beloerd volgt hij deze over een korte afstand in het bovengenoemde tempo.

Wanneer het hem lukt het dier op de grond te trekken, rust hij eerst even uit voor hij begint te eten.

Het jachtluipaardvrouwtje is ongeveer om de 8-10 dagen bereid om te paren. Als het tot een paring komt worden er na een draagtijd van ongeveer 90-95 dagen tot zes jongen geboren.

Jachtluipaarden leven ten zuiden van de Sahara (Afrika). Daar leven ze op de savannes, in de halfwoestijnen en op vlakten die begroeid zijn met struikgewas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over