Jaguar

De Jaguar is de meest gevreesde wilde kat (familie van de katten) van Amerika. Men vindt hem in Midden- en Zuid-Amerika. In Brazilië leven bijzonder grote soorten.

De jaguar woont in de dichte jungle, in het riet, struikgewas en in de bossen langs de kust. Wanneer hij zich kan verschuilen in het hoge gras of achter rotsen treft men hem ook op open vlakten aan. Hij is roestgeel van kleur. Naar de buik toe en aan de binnenkant van de poten wordt hij lichter van kleur. Hij heeft daar de karakteristieke donkere ringen die bedekt zijn met vlekken. Daarnaast komen er ook zwarte exemplaren voor, dit soort noemt men de Amerikaanse panter.

De gemiddelde hoogte van een mannetjesjaguar bedraagt 75 cm en het lichaam heeft een lengte van 1,85 meter.

Jaguars leven buiten de paringstijd alleen. Omdat er nog maar weinig exemplaren in de vrije natuur leven is er nog maar weinig bekend over het gezinsleven van de jaguar.

Voor de paring komen de beide jaguars kort bij elkaar. Na een draagtijd van 3-4 maanden brengt het vrouwtje dan tot 4 jongen ter wereld. Deze zijn eerst blind en wegen slechts 900 gram.

Na 14 dagen openen de jongen hun ogen en beginnen ze hun omgeving te verkennen. Wanneer ze een half jaar oud zijn, begeleiden ze hun moeder bij de jacht.

Na twee jaar zoekt de jaguar een eigen jachtgebied. Hij eet bosdieren van alle grootten, hij jaagt bij voorkeur ‘s nachts. Vaak klimt hij in bomen, om daar op de loer te gaan liggen. Dan sluipt hij zo dicht mogelijk naar het dier toe en stort zich er dan boven op.

Jaguars kunnen goed zwemmen. Ze vangen kleine alligators, schildpadden of vissen, door hen vanaf een over het water hangende rots of tak te beloeren. Vissen kunnen ze met de poten uit het water slaan. Waneer ze de buit te pakken hebben, gaan ze naar een schuilplaats om de prooi op te eten.

In veel gebieden is het aantal jaguars sterk gedaald omdat door ontbossing hun leefgebied is verkleind en omdat de mens op ze jaagt.

Gelukkige vermenigvuldigen de dieren zich in de dierentuinen zo goed dat ze niet zullen uitsterven. In gevangenschap kunnen jaguars overigens maximaal 22 jaar oud worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over