Kleine vleermuis

De kleine vleermuis is een klein zoogdier dat kan vliegen. Dit vliegvermogen heeft de kleine vleermuis te danken aan een tere vlieghuid die zich rondom het gehele lichaam spant.

Aan de zijkanten van het lichaam zit de grote armvlieghuid. Deze wordt gespannen door het boven- en het onderbeen, de boven- en de onderarm en de sterk verlengde middenhandsbeentjes en vingerbeenderen. De kleinere staartvlieghuid zit aan de achterpoten en de staart vast.

Het dier is muisgrijs en heeft op zijn kop opvallende oorschelpen met zeer eigenaardige “oordeksels”.

Kleine Vleermuizen hebben slechte ogen en een uitstekend gehoor. Ze stoten zeer hoge kreten uit, ze kunnen wel 170 geluiden per seconde uitstoten. Wij kunnen deze geluiden niet waarnemen (ultrasonisch geluid).

Deze geluidsgolven botsen tegen prooidieren of obstakels op en ze worden net als een echo teruggekaatst. De vleermuis neemt dit met zijn gehoor waar. Via deze zogenaamde echopeiling kan de vleermuis, zelfs in de diepste duisternis, in grotten en bossen vliegen zonder ergens tegen aan te botsen.

Op deze manier lokaliseren kleine vleermuizen ook de vliegende insecten die ze eten. De poten worden niet door de vlieghuid omsloten. De poten zijn voorzien van scherpe klauwen waarmee ze hun prooi kunnen vasthouden. Daarmee kunnen ze zich, zij het strompelend, over de grond voortbewegen om water te drinken.

Kleine vleermuizen kunnen handig op en neer klimmen in bomen en op muren. Als hij rust hangt de vleermuis op de kop. Wanneer hij wil vliegen, laat hij zich eenvoudig vallen en spreidt hij onmiddellijk zijn vlieghuid uit.

In oktober begint de kleine vleermuis in onze regionen met zijn winterslaap. Hiervoor zoekt hij een schuilplaats in een kelder of een tunnel. Daar blijft hij dan tot begin maart.

Eén van de gewone soorten is de orenvleermuis. Afgezien van de noordelijke landen, die boven de 60e breedtegraad liggen, komt deze vleermuis in heel Europa voor. Hij leeft in de nabijheid van woningen. Men treft vleermuizen aan in tuinen, holle bomen of onder het dak.

De orenvleermuis wordt slechts 8,4 cm lang. Vier centimeter komen voor rekening van de staart. Zijn vleugels hebben een spanwijdte van 24 cm. Het buitensporig grote oor is 3,3 cm lang. De kop is behaard met lange haren, bij de lippen bevinden zich witte baardharen. De langharige vacht is overwegend grijsbruin, de jongen zijn iets donkerder.

Tijdens het vliegen wordt het enorme oor, dat talrijke dwarsplooien heeft, boogvormig naar buiten gekromd. Hierdoor steekt de punt recht naar voren. Tijdens de slaap, wanneer de vleermuis hangt, houdt hij zijn oren onder de armen.

Met een lengte van 13 cm (5 cm daarvan komen voor rekening van de staart) is de zogenoemde vale vleermuis de grootste vleermuis van Midden-Europa. Zijn vlieghuid heeft een spanwijdte van 37 cm. Op de rug is hij roodachtig bruin, de onderkant is lichter van kleur. Men treft deze soort voornamelijk aan op rustige plaatsen zoals kerken of kastelen. In de winter zoekt de vale vleermuis samen met zijn soortgenoten een plaats in een grot of een gewelf.

De vroegvlieger, die in geheel Europa voorkomt, wordt 11 cm lang, hiervan komt 4 cm voor rekening van de staart. Zijn vlieghuid heeft een spanwijdte van 37 cm. Hij woont in gaten die door spechten zijn gemaakt en in boomspleten. De ingang kun je herkennen aan het feit dat hij vettig is en stinkt. De vroegvlieger vliegt het hoogst. Hij verlaat zijn schuilplaats dikwijls al voor zonsondergang om op jacht te gaan.

De vampiers zijn gevreesde kleine vleermuizen. Ze komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. De 8 cm lange dieren hebben grote, opvallende oren en geen staart. Ze voeden zich uitsluitend met bloed van hun slachtoffers, dit zuigen ze op met behulp van hun scherpe snijtanden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over