Koala

Eén van de bekendste buideldieren is de koala. Hij leeft in de bomen van de droge bossen van Oost-Australië. Hij begeeft zich alleen op de grond als hij in een andere boom wil klimmen.

Het dier lijkt op een teddybeer en wordt 60-80 cm lang. Hij voedt zich uitsluitend met de bladeren van bepaalde eucalyptusbomen. De koala is bij ons in geen enkele dierentuin te vinden omdat deze bomen hier niet gedijen. Een volwassen koala eet per dag tot 1 kilo eucalyptusbladeren.

Koala’s leven meestal alleen. Ze komen alleen samen om te paren. Soms vormen ze kleine groepjes die uit een mannetje en enkele vrouwtjes bestaan.

Na de paring, in de zomer, wordt al na 1 maand een jong geboren, heel zelden twee. Dit hele kleine wezentje weegt bij de geboorte slechts een halve gram!

Het jong brengt 6-8 maanden door in de buidel van de moeder. Deze heeft een achterwaartse opening. Later wordt het jong op de rug gedragen. Na een fase van ontwenning van de moedermelk begint het dier bladeren te eten die door de moeder worden voorgekauwd.

Een volwassen koala weegt ongeveer 15 kilo, dit is 30.000 maal zoveel als bij de geboorte.

In de eerste 30 jaar van deze eeuw heeft reusachtige stukken bos afgebrand voor de schapen-teelt. Hierdoor is een deel van het woongebied van de koala vernietigd. Tegelijkertijd doodde men de koala’s vanwege hun zachte zilvergrijze vacht. Een seksueel overdraagbare ziekte had bovendien blindheid en onvruchtbaarheid tot gevolg.

Toen hun aantal binnen een paar jaar dramatisch was gedaald en er nog maar enkele duizenden dieren waren overgebleven, nam men drastische beschermende maatregelen om de soort te behouden. Hierdoor neemt het aantal koala’s weer geleidelijk toe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over