Moeflon

De moeflon, die ook wel Europees wild schaap wordt genoemd, komt maar op weinig plaatsen voor. In de vrije natuur vindt men deze holhoornige alleen nog maar op Corsica en Sardinië. Daar leeft hij in de rotsachtige gebergten.

De mannetjes hebben opvallende horens. Ze hebben een lange, spiraalachtige vorm, de uiteinden zijn naar binnen gebogen. De vrouwtjes hebben slechts kleine korte horens.

De huidkleur van de vrouwtjes en de jongen is bruin tot grijs. De mannetjes hebben in de winter grote lichgekleurde vlekken op de rug die ‘s zomers weer verdwijnen. ‘s Zomers is de dichte vacht zeer fijn, ‘s winters groeit er hard, donker haar overheen.

Moeflons verlaten hun gebied nauwelijks, zelfs niet wanneer ze bijna geen voedsel meer kunnen vinden. Ze eten vooral vroeg in de ochtend en ‘s avonds. Dan gaan ze op zoek naar grassen, bloesems en jonge loten. Ze eten zelfs giftige planten zonder dat ze daar schadelijke gevolgen aan ondervinden.

Gewoonlijk leven de mannetjes gescheiden van de vrouwtjes en de lammeren. Alleen in de bronsttijd drijven ze een vrouwtje uit de kudde en paren met haar.
In deze tijd ontstaan er dikwijls gevechten tussen rivaliserende mannetjes als een oudere ram een jongere uitdaagt.

Na een draagtijd van 5 maanden wordt er een jong geboren. Het lam blijft de eerste tijd in de kude van de moeder totdat het zelf geslachtsrijp is. Dan paart het dier met een dier uit een andere kudde.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over