Neusbeer

De neusbeer behoort tot de familie van de kleine beren en hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Daar treft men groepen aan van 30 of meer dieren. Ze kunnen zich zeer goed aanpassen en kunnen evengoed in het tropische regenwoud leven als in droge gebergten of woestijnen.

Het lichaam van de neusbeer is tussen de 45 en de 65 cm lang. De volle staart is bijna net zo lang en is bedekt met donker en licht bruine ringen. Bij het lopen steekt de neusbeer zijn staart in de lucht.

Het meest opvallende aan dit krachtige dier is zijn spitse beweeglijke snuit. Daarmee kan hij in de smalste rotsspleten naar voedsel zoeken. Zijn voedsel bestaat onder andere uit spinnen, insecten en wormen. De neusbeer eet echter ook vruchten, muizen en hagedissen. Zowel overdag als ‘s nachts zoekt hij naar voedsel. Alleen ‘s middags, wanneer erg heet is, rust de neusbeer liever uit.

De groepen neusberen gaan kort na de paring uit elkaar. De vrouwtjes leven alleen totdat ze na een draagtijd van ongeveer 70 dagen maximaal zeven jongen werpen. Deze worden meestal in een rotsspleet of in een nest in een boom geboren. Ze leven eerst met de moeder samen en sluiten zich na enkele maanden bij de groep van de éénjarigen aan.

Oudere mannetjes leven tijdens de paartijd in de groep. Ze hebben geen leidende functie, ze moeten zich aan de vrouwtjes onderwerpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over