Opperdieren

De opperdieren behoren tot de familie der zoogdieren. Tot de opperdieren, die men ook wel primaten noemt, behoren de apen, de halfapen en de mens, die niet op deze site wordt besproken. Er bestaan ongeveer 180 soorten opperdieren, die zeer van elkaar verschillen.

Apen
Apen zijn zeer sociale dieren. De meeste van hen leven in grote gemeenschappen. Het oudste of het sterkste mannetje heeft de leiding en is verantwoordelijk voor de veiligheid van de groep.

Apen kunnen in twee ordes worden onderverdeeld: de apen van de Oude Wereld, ook wel smalneusapen genoemd, en de apen van de Nieuwe Wereld, ook wel breedneusapen genoemd. Tot de apen van de Oude Wereld behoren onder andere de families van de gibbons, de mensapen en de oerwoudkatten.

Ze komen alleen maar op het oostelijk halfrond voor. Omdat hun neusgaten zo dicht bij elkaar staan, worden ze ook wel smalneusapen genoemd.

Tot de Apen van de Nieuwe Wereld behoren onder andere brulapen, kapucijnapen en klauwaapjes. Ze leven in de tropische oerwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Omdat hun neusgaten zo ver uit elkaar staan, worden ze ook wel breedneusapen genoemd.

Halfapen

Evenals de apen hebben ook de halfapen handige grijphanden en -voeten. Qua uiterlijk lijken ze echter niet zo zeer op de apen. Hun koppen zijn meestal langwerpig en vos-achtig. Ze leven voornamelijk in de bomen van Afrika en Azië.

De grootte van de halfapen is zeer verschillend; de dwergmuismaki is zo groot als een muis, de indri is bijna 1 meter groot. Bij sommige soorten is de staart soms langer dan het gehele lichaam, bij andere soorten is hij bijna helemaal verdwenen.

Tot de halfapen behoren onder andere de lemuren (maki’s), lori’s en indri’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over