Panda / Bamboebeer

De reuzenpanda, het beroemde symbool van het Wereld Natuur Fonds, kom je in de vrije natuur bijna niet meer tegen. Er bestaan nog slechts 1500 exemplaren. De panda behoort tot de kleine beren.

Qua gestalte lijkt hij op een beer en hij wordt 1,50 meter hoog. Zijn zachte vacht is zwart-wit. De voorpoten zijn door een verlengd handwortelbeentje omgevormd tot grijphanden. Daarmee kunnen ze moeiteloos de bamboestengels vasthouden waarmee ze zich voeden.

Omdat bamboescheuten maar heel weinig voedingsstoffen bevatten moet de panda het grootste deel van de dag met eten doorbrengen. Men vermoedt, dat de grote panda het enige roofdier is dat alleen maar planten eet.

De reuzenpanda leeft alleen in een eigen territorium. In de paringstijd gaat hij buiten zijn territorium op zoek naar een vrouwtje. Hij probeert haar met klagelijke geluiden te lokken. Wanneer een jong wordt geboren is het eerst blind en weegt het slechts iets meer dan 100 gram! Al na twee maanden weegt hij twintigmaal zoveel.

Panda’s verblijven een groot deel van de dag op de grond. Wanneer er gevaar dreigt, klimmen ze in een boom.

De kleine panda heeft een roodbruine vacht en een geringde, volle staart. De witte tekening in zijn gezicht is bijzonder opvallend. Zijn belangrijkste voedselbron is bamboe. Daarnaast eet het dier ook bessen, wortels en eikels, soms zelfs jonge vogels. Men weet niet hoeveel kleine panda’s er bestaan. Hij leeft in bamboebossen en aan de voet van de Himalaya.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over