Poema

De poema is een roofdier en behoort tot de familie van de katten.

Hij heeft een slank lichaam en hij wordt 160 cm lang, de staart is 65 cm lang.

De huid van een poema is meestal zilvergrijs. In enkele gebieden neemt de huid ook een roodachtig-gele tint aan. Verder is de vacht dicht en kort en heeft de poema geen manen.

De poema komt op veel plaatsen voor. Men vindt hem niet alleen in Zuid-Amerika maar ook in Mexico, de Verenigde Staten en Canada.

Hij leeft meestal in het bos. Daar heeft hij een voorkeur voor de bosrand en de aangrenzende grasvlakten waar hij uitstekend kan jagen. Waar geen bomen zijn, verschuilt hij zich in het hoge gras.

Overdag slaapt de poema meestal in een boom of in een bosje. In de schemering gaat hij op strooptocht. Daarbij legt hij dikwijls grote afstanden af. De poema beweegt zich licht en krachtig en kan sprongen maken van wel zes meter.

Wanner er een prooi in zicht is, observeert hij deze eerst vanuit een boom of een vooruitstekende rots. Dan stort hij zich er plotseling op. Eerst rijt hij de hals van het dier open en likt hij het bloed op. Kleine dieren worden volledig verslonden, grotere dieren worden slechts gedeeltelijk opgegeten. Wanneer de poema verzadigd is, trekt hij zich in een schuilplaats terug en gaat hij slapen.
Wanneer hij de volgende nacht geen nieuwe prooi vangt eet hij de overblijfselen van de vorige prooi op. Wanneer het hem echter wel lukt een nieuwe prooi te vangen laat hij de overblijfselen van de prooi van de vorige dag liggen.

De poema houdt vooral van het bloed van de dieren. Het kan voorkomen dat een poema in een nacht meerdere schapen dood en alleen maar het bloed opdrinkt.

De poema eet schapen, reeën, kalveren, hazen, lynxen en zelfs struisvogels en apen.

Een vrouwtjespoema brengt na een draagtijd van drie maanden meerdere jongen ter wereld in een schuilplaats, bijvoorbeeld een rotsspleet. Ze voedt ze alleen op. Na ongeveer 2,5 maand gaan de jongen voor het eerst mee op jacht. Ze blijven echter nog één of twee jaar bij de moeder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over