Ratten

Ratten zijn groter dan muizen. Ze worden meer dan 30 cm lang en verschillen ook wat betreft hun levenswijze van de muizen.

De zwarte rat komt al lange tijd in Europa voor. Hij werd voor het eerst vermeld in de 12e eeuw. Hij komt oorspronkelijk uit Azië.

Zwarte ratten worden 20 cm lang, hun staart is net zolang als hun lichaam. De vacht is zwartachtig, de buik is iets lichter van kleur.

Tot de 18e eeuw kende men in Europa alleen maar de zwarte rat, toen kwam de bruine rat echter ook in dit gebied. Sindsdien zijn er meer bruine ratten, zij zijn een beetje groter dan de zwarte ratten en ze zijn vermoedelijk afkomstig uit Midden-Azië. Men gaat ervan uit dat ze na een aardbeving in 1727 massaal hierheen gekomen zijn. Kort daarop kwamen ze ook met de schepen uit Oost-Indië naar Engeland en hebben ze zich overal sterk verbreid.

De bovenkant van het lichaam en de staart van de bruine ratten is grijs-bruin tot geel-bruin van kleur. De onderkant is grijs-wit. Terwijl zwarte ratten meer op graanzolders, schuren of vlieringen te vinden zijn, leven bruine ratten het liefst in de riolering, in vochtige keldergewelven, aan de oever van rivieren en vuilstortplaatsen.

Bruine ratten leven in groepen. Vroeger waren ze ook verantwoordelijk voor de verspreiding van verschrikkelijke epidemieën.

Ze eten alles wat maar enigszins eetbaar is. Ze houden bijzonder veel van rottend aas. Maar ook graankorrels en schors worden niet versmaad. Als ze iets niet kunnen eten, maken ze het toch fijn door het kapot te knagen.

Ratten kunnen goed zwemmen. Hierdoor komen ze ook gemakkelijk op schepen, dit is tevens een van de redenen waarom ze zich zo sterk hebben kunnen verbreiden. Bruine ratten kunnen ook uitstekend duiken. Het is zelfs voorgekomen dat ratten eendenkuikens, die in het water zwommen, van onderen grepen en opaten.

Ratten kunnen ook geweldig goed klimmen. Zelfs gladde wanden vormen geen onoverkomelijke hindernis voor hen.

Bruine ratten zijn nog vruchtbaarder dan goudhamsters. Om de 45 dagen worden er ongeveer 20 jongen geboren. Deze jongen zijn zelf na 10-12 weken ook weer geslachtsrijp.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over