Ree

De kleinste Europese hertensoort is de ree. Hij is de enige soort die bijna geen staart heeft. Reeën komen voor in de meeste landen van Europa en Azië (Zuid-China).

Een ree is ‘s zomers roodbruin van kleur. Het achterlijf is lichter. ‘s Winters wordt de dichte vacht grijsbruin. De jonge reeën zijn gevlekt.

Reeën hebben een slank lichaam met een korte, stompe kop. Hun benen zijn lang, de hoeven klein en spits.

Een reebok heeft geweistangen. Deze hebben maximaal drie vertakkingen. In de bronsttijd markeert hij er zijn territorium mee. Hij wrijft zijn gewei net zolang tegen de boomstammen totdat het hout kaal is. In tegenstelling tot de edelherten heeft het mannetje slechts één vrouwtje, dat hij beschermt tegen rivalen.

Na een draagtijd van 9-10 maanden wordt er een jong (soms twee) geboren. De draagtijd, die veel langer is dan bij andere herten, bestaat uit een voor-draagtijd, tijdens deze periode ontwikkelt het embryo zich nog niet verder, en de eigenlijke draagtijd. De voor-draagtijd duurt ongeveer viereneenhalve maand (vertraagde innesteling).

In deze tijd komt de bevruchte eicel via de eileider in de baarmoeder. De eicel verandert de eerstkomende tijd nauwelijks, daarna ontwikkelt het embryo zich in een snel tempo. Nog voor de jongen worden geboren jaagt het vrouwtje de jongen weg die in het vorige voorjaar geboren zijn. De jongen komen op een afgelegen plaats ter wereld en worden ongeveer twee maanden gezoogd. Na de tweede maand eten zo ook zacht gras.

Reeën zijn schuwe, solitair levende dieren, die alleen in de winter bij elkaar komen en dan de zogenaamde veldroedels vormen. Ze zijn hoofdzakelijk ’s morgens vroeg en aan het begin van de avond onderweg. Ze eten dan gras, kruiden en bladeren. De rest van de dag trekt een ree zich terug in zijn schuilplaats in het struikgewas. Deze schuilplaats maak hij door met zijn hoeven mos en gras te verwijderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over