Reuzenknaagdieren

De familie van de reuzenknaagdieren bestaat slechts uit één soort: het waterzwijn (capibara). Dit is het grootste knaagdier ter wereld. Hij heeft een lichaamslengte van ongeveer 1 meter en weegt ongeveer 50 kilo en ziet er zeer plomp uit. Met zijn gestalte en zijn borstelige lichaamsbeharing doet hij ons aan onze varkens denken.

Men treft het waterzwijn in bossen aan die in de nabijheid van water liggen en in de moerassen van Zuid-Amerika. Het waterzwijn brengt het grootste deel van de dag in het water door. Hij kan goed zwemmen en duiken. Tussen zijn tenen heeft hij kleine zwemvliezen. Hij voedt zich met land- en waterplanten. Hierdoor slijten de kiezen nogal, maar omdat ze het hele leven blijven doorgroeien, vormt dit geen probleem.

Waterzwijnen zijn vooral actief in de vroege ochtend en in de avonduren. In gebieden waar ze veel worden gestoord, gaan ze alleen nog maar ‘s nachts op zoek naar voedsel.

Vrouwtjes en mannetjes zijn ongeveer even groot en ze zien er ook ongeveer hetzelfde uit. Het mannetje heeft een grotere geurklier op de neus dan het vrouwtje. Waterzwijnen verblijven het liefst in het gezelschap van anderen.

Na de paring in het voorjaar brengt het vrouwtje, na een draagtijd van 16-18 weken, twee goed ontwikkelde jongen ter wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over