Rog

De orde der roggen behoort tot de kraakbeenvissen en wordt verdeeld in 8 families met meer dan 300 soorten. De meeste soorten leven in tropische en gematigde zeeën. Ze vertoeven meestal in de buurt van de zeebodem.

Behalve de zaagvissen hebben alle roggen, net zoals schollen een afgeplat, breed lichaam. Hun kraakbeenskelet, hun dwarse bek en de kieuwspleten aan de onderkant van hun lichaam vormen een aanwijzing van het feit dat roggen nauw verwant zijn aan haaien.

Ze hebben sterk vergrote borstvinnen, zeer kleine rugvinnen en een relatief kleine staart. Als ze zich in het water voortbewegen slaan sommige roggen de borstvinnen op en neer. Het is alsof ze vliegen.

Het voedsel van roggen bestaat overwegend uit kreeften en weekdieren.

Tot de bekendste roggensoorten behoren de stekelroggen, die bedekt zijn met stekels, en de reuzenmanta, ook wel duivelsrog genoemd. De sidderrog is een bijzonder interessante soort. Deze rog verdooft zijn prooi, die bijvoorbeeld kan bestaan uit een school kleine vissen, met behulp van elektrische schokken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over