Schapen

Schapen onderscheiden zich van geiten door hun platte voorhoofd en de hoekige, slakvormig gedraaide horens. Verder hebben ze ook geen sik.

Wilde schapen leven in de bergen van het noordelijk halfrond, waarbij elk gebied zijn eigen soorten heeft. Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, komen ze nu voor in Zuid-Europa, Afrika en Noord-Amerika.

Het manenschaap is een wild schaap dat in Afrika voorkomt. Het manenschaap onderscheidt zich van andere schapensoorten door het feit dat zijn hals, borst en voorpoten bedekt zijn met lange manen.

Hij leeft in rotsachtige en droge gebieden en voedt zich met grassen, kruiden, twijgen en bladeren. Het gebrek aan water vangt hij op door deze planten te eten en door de morgendauw op te likken.

Als er gevaar dreigt kunnen de manenschapen zich bijna nergens verschuilen. Door hun grijsgele tot zandkleurige vacht vallen ze echter bijna niet op in het landschap. Wanneer ze een vijand ruiken blijven ze roerloos staan. Het kan zijn dat de vijand ze dan over het hoofd ziet.

Manenschapen brengen ieder jaar 1-2 jongen ter wereld. Deze trekken met de vrouwtjes en de mannetjes en de oudere jongen mee.

Er wordt op deze dieren gejaagd omdat hun vlees en wol zijn zeer geliefd zijn. Het manenschaap is nauw verwant met de geiten.

Tamme schapen (huisschapen) leven bij voorkeur in vlakke gebieden. Het is niet precies bekend wanneer schapen huisdieren zijn geworden. Waarschijnlijk stammen de Europese schapen van de Europese moeflon af.

Op grond van hun wol, worden ze ingedeeld in haarschapen, schapen met gemengde wol, schapen met gladde wol en schapen met merinoswol.

Honderd jaar geleden was het tamme schapenbestand wezenlijk groter dan nu omdat de dieren naast vlees en melk ook wol voor kleding leverden. Door de toenemende populariteit van katoen en kunstvezels en door het afnemen van weidegronden is de schapenteelt de laatste jaren sterk gedaald.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over