Stinkdier

Het stinkdier (ook wel skunk genoemd) is één van de bekendste martersoorten. Met behulp van zijn klierafscheidingen kan hij een afschuwelijke stank verspreiden.

Stinkdieren hebben een lang, slank lichaam met een donkere grondkleur en lichte strepen. Hun staart is lang en dicht behaard. Ze leven in de steppengebieden van Amerika.

Overdag slaapt het stinkdier meestal in een zelf gegraven hol of in rotsspleten of boomholten.
‘s Nachts is hij actief en gaat hij op zoek naar een prooi. Hij eet insecten, amfibieën, vogels en kleine knaagdieren.

Alleen wanneer men het stinkdier prikkelt of achtervolgt, gebruikt het zijn stinkende afscheiding als wapen. Dan tilt hij zijn staart op en spuit hij het vocht in een rechte lijn van zich af. Als het stinkdier bijvoorbeeld door een hond wordt aangevallen spuit hij de vloeistof direct op de hond, zodat deze loslaat. De geur blijft nog wekenlang in de vacht van de vijand hangen.

De vrouwtjes werpen na een draagtijd van 60-75 dagen twee tot vijf (heel zelden acht) jongen, die in verborgen holen, die bekleed zijn met planten, worden geboren.

Verschillende soorten zijn de gestreepte skunk in Noord-Amerika en de gevlekte skunk in het westen van de VS.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over