Tiiger

De tijger is een prachtig dier en een vertegenwoordiger van de familie der katten. Zijn geelrode vel met de zwarte dwarsstrepen zorgt ervoor dat hij niet opvalt in zijn omgeving als hij ligt te rusten.

In totaal zijn er 8 tijgersoorten, die zich onderscheiden in de kleur van hun vacht.

De tijger is iets lichter en slanker gebouwd dan de leeuw. Zijn gemiddelde lengte bedraagt met staart 2,70 meter. Men heeft echter ook al wel eens mannetjes aangetroffen met een lichaamslengte van 2,90 meter. De vrouwtjes zijn iets kleiner.

De tijger heeft kort en glad haar, aan beide zijden van de snuit draagt hij een baard. Dieren in noordelijker gelegen gebieden hebben een langere en dichtere vacht dan die in de hete streken van India.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen komt de tijger niet alleen in Azië voor. Men kan hem aantreffen in een gebied dat wordt begrensd door Siberië in het noorden en Sumatra in het zuiden. De westelijke grens ligt in het zuiden van de Kaukasus, de oostelijke bij de kust van de Stille Oceaan. De tijger leeft in de jungle, op steppen, grasvlakten en in bosachtige gebieden.

Iedere tijger heeft zijn eigen territorium. Dit markeert hij met zijn sterk ruikende urine en met een vloeistof die door bepaalde klieren wordt afgescheiden. Hij markeert zijn territorium ook door boomschors te verwijderen.

Tijgers hebben een groot jachtgebied nodig: de mannetjes ongeveer 55 vierkante km, de vrouwtjes iets minder.

De tijger is niet uitsluitend een nachtdier, maar hij is meestal voor zonsopgang en na zonsondergang op pad.

Hij nadert zijn prooi door hem te besluipen en vervolgens te observeren. Dan valt hij bliksemsnel van achteren of van de zijkant aan. Hij slaat zijn klauwen in de nek van het dier zodat het direct neervalt. Hij maakt de kleinere dieren dood door ze met zijn scherpe hoektanden in de nek te bijten. Grotere dieren bijt de tijger in de keel, deze dieren komen door middel van verstikking om het leven.

Voordat de tijger zijn prooi naar het struikgewas sleept, likt hij het uit de wond stromende bloed op. Wanneer de tijger voldoende heeft gegeten, slaapt hij meestal een hele dag. Hij staat alleen af en toe op om bij de waterplaats wat water te drinken.

De tijger jaagt het liefst aan de oevers van rivieren. Mensen en dieren komen naar deze plaatsen toe om er te drinken en te wassen.

De Bengaalse tijger is bijvoorbeeld op een leeftijd van 3-4 jaar geslachtsrijp. Hij paart in het voorjaar. Uit een aangrenzend territorium dringt dan een mannetje het territorium van een vrouwtje binnen. Het mannetje blijft dan 1-3 maanden bij het vrouwtje. Zij is gedurende deze periode slechts 1 week vruchtbaar.

Daarna keert het mannetje terug naar zijn eigen territorium. Na een draagtijd van 15 weken worden 2-4 jongen geboren, die gedurende de eerste 10 dagen blind zijn. Ze worden 8 weken door de moeder gezoogd, daarna worden ze gevoed met kleine stukjes vlees.

Na een half jaar blijven de jongen hele dagen alleen als hun moeder op jacht gaat. Wanneer de jongen een jaar oud zijn, gaan ze alleen op jacht en enkele maanden later kunnen ze zelfs grote prooien overweldigen.

Tijgers jagen op apen, wilde zwijnen, hagedissen, antilopen en herten. Ze jagen dus eigenlijk op alles, behalve op grote dieren als olifanten of neushoorns.

Tijgers worden op hun beurt gejaagd door de mens. Het vangen van een tijger levert een niet onaanzienlijk voordeel op. Het vlees geeft, naar men aanneemt, moed en kracht en het wordt tevens als medicijn verwerkt. De huid wordt gelooid en verkocht in China en Europa.

Alleen beschermende maatregelen zullen de tijger voor het uitsterven kunnen behoeden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over