Veldhaas

De haas is een knaagdier (haasachtigen) dat ongeveer 75 cm lang is. Hij verblijft het liefst in het veld. Hier vindt hij zijn favoriete voedsel en kan hij zich te goed doen aan klaver, bieten en kool.

De lange, krachtige achterpoten en de lange smalle oorschelpen zijn kenmerkend voor de haas. Zijn vacht bestaat uit lange bovenharen, die hem tegen kou en natheid beschermen, en warme onderwol, die in de winter bijzonder dik is.

De haas rust en slaapt niet, zoals het konijn, in een onderaards hol. In plaats daarvan graaft hij met zijn scherpe klauwen een ondiepe kuil waarin hij kan gaan liggen. Een haas is ook tevreden met een schuilplaats in het dichte struikgewas.

De reukzin en het gehoor van de haas zijn bijzonder goed ontwikkeld. Wanneer hij aan het eten is, gaat hij telkens voor de zekerheid even op zijn achterpoten staan, om te controleren of er geen vijand in aantocht is. Wanneer een vijand hem zonder het te weten nadert, duikt hij direct plat op de grond. Door zijn aardkleurige rug wordt hij op deze manier vaak door roofvogels of jagers over het hoofd gezien. Wanneer hij toch moet vluchten, lukt het hem vaak weg te komen door bliksemsnel zijwaarts te springen.

De haas leeft meestal alleen. Alleen gedurende de paringstijd treffen de dieren elkaar op bepaalde plaatsen en strijden ze om de gunst van de vrouwtjes. De mannetjes richten zich dan hoog op en ze slaan met de voorpoten op elkaar in.

Het hazenvrouwtje brengt meerdere keren per jaar maximaal 4 jongen ter wereld. Deze worden op een beschut plekje geboren en kunnen bij de geboorte al zien. Ze worden slechts drie weken gezoogd en groeien zeer snel. In de herfst geboren hazen hebben al in maart van het volgende jaar zelf jongen.

De haas wordt bij ons veel gejaagd, alleen zijn snelle vermeerdering en zijn snelheid behoeden hem voor uitsterven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over