Veldmuis

De veldmuis, die zich behalve door een kortere staart ook door kleinere oren onderscheidt van de huismuis, leeft in bossen, in tuinen en op de velden. Hij graaft meestal een hol om in te wonen op een diepte van ongeveer 50 cm. Van hieruit lopen lange gangen met meerdere uitgangen naar de aardoppervlakte. ‘s Winters treft men hen ook aan in kelders en voorraadkamers. De veldmuis behoort tot de knaagdieren.

De veldmuis eet het liefst graankorrels, hij sleept ze ook naar zijn hol om een voorraad aan te leggen. Verder eet hij wormen, vruchten en zelfs boomschors. Muizen houden geen winterslaap. Ze voeden zich ’s winters met in de zomer verzamelde voorraden. Hier gaan ze heel zuinig mee om.

De veldmuis vermenigvuldigt zich nog sterker dan de huismuis.

Zo kunnen er in droge jaren regelrechte muizenplagen ontstaan. Daarbij worden dan grote delen van de oogst vernield. De jongen worden geboren in een dicht nest dat van fijne grashalmen is gemaakt. Ze groeien langzamer dan de jongen van de huismuis. Hun geelbruine vel, dat hen onderscheidt van de huismuis, krijgen ze pas als ze twee jaar oud zijn.

Marters, vossen en roofvogels zijn vijanden van de veldmuis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over