Vos

De vos onderscheidt zich van andere hondachtigen door een bijzonder kenmerk: zijn pupillen zijn niet rond maar langwerpig, net zoals bij een kat. Verder is de spitse snuit kenmerkend voor de vos. Hij heeft een brede kop.

De vacht van de vos is op de rug roodachtig, op de buik wit. De staart is lang en pluizig. ‘s Winters is zijn vacht lichter en dichter dan ‘s zomers.

Vossen leven meestal in het bos of aan de rand van het bos waar ze gemakkelijk het open veld kunnen bereiken. Ze wonen in een onderaards hol, dat de mannetjes en vrouwtjes zo af en toe gezamenlijk bewonen.

Het hol bestaat uit verschillende ruimtes op verschillende niveaus. Deze zijn door gangen met elkaar verbonden. Het hol heeft meerdere uitgangen die naar de oppervlakte leiden. Dit hol wordt het hele jaar bewoond.

Het territorium van een vos ligt ongeveer in een straal van 3-4 kilometer om zijn hol heen en wordt door middel van urine op stenen en bomen gemarkeerd. Overdag slaapt de vos meestal in zijn hol. ‘s Nachts gaat hij op jacht. Hij besluipt zijn prooi en bespringt hem.
Zijn hoofdvoedsel zijn muizen. Soms vangt hij ook hazen of hoenders en plundert hij vogelnesten. Ook kikkers, kevers en slakken evenals aardappels en bieten vindt hij niet te versmaden.

Na de paartijd in januari of februari worden er in mei vier tot acht jongen geboren. Voor de geboorte graaft de vrouwtjesvos (moer) een hol dat ze bekleed met haar zachte buikharen. De jongen worden acht weken lang gezoogd. In deze tijd verzorgt de mannetjesvos (rekel) het vrouwtje (moer) en later ook de jongen.

Door te spelen en de eerste uitstapjes in het territorium leren de jongen jagen en ook hoe ze voedsel moeten zoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over