Wasbeer

De wasbeer, die tot de kleine beren behoort, komt vooral voor in Midden- en Noord-Amerika. Daar leeft hij in de bossen en in moerasachtige gebieden, vaak aan de rand van meren en andere wateren.

De wasbeer wordt ongeveer 60 cm groot en heeft een 25 cm lange, volle staart. Zijn vacht is dicht en is grijs gemêleerd, de grijze kleur wordt naar de staart toe met zwarte ringen afgewisseld. De wasbeer is gemakkelijk te herkennen aan het donkere “masker” op zijn overigens lichte kop en aan de spitse snuit.

De wasbeer heeft fijne, lange vingers aan zijn voorpoten waarmee hij zijn voedsel kan vasthouden. Zijn voedsel bestaat uit knaagdieren, eieren, vruchten, zaden enzovoort. Zelfs in de meest afgelegen schuilplaatsen spoort hij nog zijn prooi op.

Wasberen zitten bijzonder graag aan rivieroevers, daar vangen ze kreeften, kikkers en vissen. Ze houden het voedsel tussen de voorpoten en ze wassen het met water. Vandaar ook de naam “wasbeer”.

Na de paring duurt het nog ongeveer 60 tot 65 dagen voordat er drie tot vijf jongen worden geboren. Deze zijn de eerste drie weken blind.

Al na twee maanden ziet men de jongen samen met de moeder door de bossen zwerven. De jongen blijven tot de herfst bij de moeder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over