Wezel

De wezel, die behoort tot de familie der marterachtigen, is één van de kleinste roofdieren. Hij komt voor in Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Daar leeft hij op droge, open vlakten, of op akkers. De kleinste wezel uit Noord-Amerika is zelfs nog iets kleiner dan onze wezel.

Met een lichaamslengte van slechts ongeveer 20 cm is de wezel ongeveer net zo groot als een muis. Hij kan de muis zelfs tot in zijn hol volgen. De muis is het meest geliefde prooidier van de wezel. Daarnaast vangt de wezel echter ook spitsmuizen en konijntjes evenals kikkers.

De vacht van de wezel is op de rug bruinachtig-geel en op de buik is hij wit. In de winter wordt de hele vacht wit.

Wezelvrouwtjes brengen in een onderaards hol, na een draagtijd van vijf weken, één- of tweemaal per jaar maximaal vijf jongen ter wereld. Deze zijn reeds na twee maanden zelfstandig en na ongeveer vijf maanden geslachtsrijp.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over