Wild zwijn

Het wilde zwijn is een sterk en krachtig dier, dat tot 1,5 meter lang kan worden. Hij kan 350 kilo zwaar worden. Hij komt in grote delen van Europa, Azië en Noord-Afrika voor.

Qua uiterlijk lijkt het wilde zwijn veel op ons huisvarken, het borstelige vel is echter bruin tot zwart van kleur. De jongen, die men frislingen noemt, hebben een roodachtige huid met geelachtige strepen. Deze lopen van voor naar achter over de rug.

De hoektanden van de mannetjes, zij worden ook wel evers genoemd, hebben zich ontwikkeld tot grote slagtanden.

Wilde zwijnen leven alleen of in groepen (rotten) van maximaal 20 dieren. Daarbij zijn de evers en zeugen (vrouwelijk wild zwijn) van elkaar gescheiden, ze leven wel in elkaars nabijheid. Vooral ‘s nachts en vroeg in de ochtend gaan ze op zoek naar voedsel. Ze wroeten ze in de grond en proberen zo knollen en wortels op te speuren. Ze eten daarnaast noten, insectenlarven en aas.

Wanneer een wild zwijn wordt opgeschrikt kan hij flink tekeer gaan. Soms reageert hij zeer agressief en gebruikt zijn sterke slagtanden in de strijd.

In Europa paren de wilde zwijnen in de winter. In het voorjaar worden dan, na een draagtijd van 115 dagen, maximaal 10 frislingen geboren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over