Wolf

De wolf, behoort tot de familie van de hondachtigen, het is de bekendste wilde hond. Vroeger kwamen er verschillende soorten in grote delen van Europa, Azië en Noord-Amerika voor. Tegenwoordig is hij in vele gebieden uitgeroeid.

De wolf is een gespierd en krachtig dier. De kleur van zijn vacht is afhankelijk van zijn woonomgeving, ze is grijsbruin, roodachtig bruin of zwart. In de poolgebieden is de vacht bijna wit.

Grotere soorten kunnen een lengte van 1,40 meter bereiken en een gewicht van 75 kilo, kleinere soorten wegen slechts 15 kilo. De vrouwtjes zijn meestal kleiner en lichter dan de mannetjes.

Het voedsel van de wolven bestaat uit hazen , vogels en knaagdieren. ‘s Winters vallen wolven zelfs elanden, herten en rendieren aan. Ze achtervolgen hen over een grote afstand tot ze hen uiteindelijk met hun sterke scheurkiezen kunnen pakken.

Wolven leven in roedels. Hier heerst een strenge rangorde. De rangorde blijkt uit bepaalde gebaren en houdingen. Een leidinggevend mannetje houdt bijvoorbeeld zijn staart hoger dan de andere mannetjes. De groep kan ook worden aangevoerd door een wolvin. Binnen de roedel leven dikwijls meerdere familiegroepen en ook ‘alleenstaande dieren’.

Tussen februari en april paren de sterkste dieren en de dieren die het hoogst in rang zijn van de roedel. Na twee maanden worden tussen de drie en tien jongen geboren. Deze komen ter wereld in een schuilplaats of in een zelf gegraven hol. Ze zijn eerst blind.

De jongen worden ongeveer twee maanden gezoogd. Tussendoor krijgen ze echter al voorverteerde stukken vlees. Niet alleen de wolvin neemt de verzorging op zich; ook andere leden van de roedel helpen mee. Na één jaar zijn de wolven volgroeid en met ongeveer drie jaar zijn ze geslachtsrijp.

Wolfsparen blijven dikwijls meerdere jaren samen. Wolven worden in vrijheid ongeveer 10 jaar oud, in gevangenschap ongeveer 15 jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over