Wombat

De wombat is een krachtig gebouwd buideldier die wel wat op onze das lijkt. Ze leven in Australië, één soort ook in Tasmanië (de gewone wombat). Hier leven ze op grasvlakten en in bossen.

Een wombat heeft lange klauwen waarmee hij vertakte gangenstelsels in de aarde graaft. Hij eet knollen en wortels, de wombat eet alleen plantaardig voedsel. Hij kan hele graanakkers plunderen. De boeren hebben daarom een grote hekel aan wombats en ze zijn in een groot aantal gebieden dan ook volledig uitgeroeid.

De gewone wombat, die ongeveer 120 cm lang kan worden, graaft gangen die 15 meter lang en wel twee meter diep kunnen zijn.

In de herfst brengt het wombatvrouwtje een jong ter wereld. Het jong blijft 3 maanden in een buidel die de moeder op de buik heeft. Het jong wordt daar door middel van twee melktepels gevoed. Ook als het jong de buidel heeft verlaten blijft het nog meerdere maanden bij de moeder.

Het is niet precies bekend of wombats onder de grond ook in groepen bijeenkomen of dat het solitair levende dieren zijn. Gewone wombats worden ouder dan 20 jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over