Zebra

Zebra’s zijn de gestreepte wilde paarden van Afrika. Er zijn drie soorten en meerdere ondersoorten.

De Grévy-zebra komt nog in kleine aantallen voor in het noordoosten van Afrika. Zijn huid heeft veel fijnere strepen dan die van de andere zebra’s, de oren zijn groter. Hij wordt tot 1,60 meter hoog en meer dan 400 kilo zwaar.

De Zuid-Afrikaanse bergzebra komt in twee ondersoorten voor. Toen de Kaapse zebra op 25 exemplaren na uitgeroeid was, heeft men drastische maatregelen genomen om hem te beschermen. Tegenwoordig zijn er weer ongeveer 200 dieren. Van de tweede ondersoort, de Hartmann-zebra, zijn eveneens slechts enkele duizenden dieren overgebleven.

De meest voorkomende soort is tegenwoordig de steppenzebra. Deze soort kent vijf ondersoorten. De huid van alle zebra’s is anders getekend.

De steppenzebra is ‘s ochtends vroeg al actief. Van zijn rustplaats trekt hij naar de grasvlakten om daar gras en kruiden te eten. Tussendoor zoekt hij een waterplaats op.

Steppenzebra’s leven in grote kudden bij elkaar. Een familiegroep bestaat uit ongeveer zes merries en hun jongen en een oudere hengst. Wanneer de hengst een bepaalde leeftijd heeft bereikt (16-18 jaar) staat hij zijn plaats vrijwillig af aan een jongere hengst. Deze hengst is minstens zes jaar oud.

Ook als een kudde uit een groot aantal familiegroepen bestaat kunnen de dieren toch hun eigen familieleden herkennen aan de tekening, de geur en aan de roep.

De merries van steppenzebra’s brengen na een draagtijd van ongeveer een jaar een veulen ter wereld, waarmee ze zich enkele dagen van de kudde afzonderen. Wanneer het geleerd heeft zijn moeder te herkennen, keren ze naar de kudde terug. Het veulen wordt nog ongeveer een half jaar gezoogd en kan zich na een jaar alleen redden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over