Ankylosaurus

De grootste sauriër onder de gepantserde vogelbekken-dinosauriërs van de Ankylosauridae (onderorde Ankylosauria) was de Ankylosaurus.

Zijn naam betekent “verstijfde hagedis”, wat duidt op de beenderplaten, knobbels en stekels, die zijn lichaam bedekten.

Hij leefde in het late Krijt in Noord-Amerika. Zijn oorsprong moet vermoedelijk in Azië worden gezocht. Daar werden meerdere, verschillende, maar wel op elkaar lijkende soorten gevonden.

Mogelijk is, dat ze via landengten vanuit het Verre Oosten overkwamen. De Ankylosaurus was een fors, potig reptiel van rond de 4 ton. Hij werd tot 10 meter lang. Zijn schedel was breed, de romp op de rug tamelijk plat.

De ledematen waren maar zeer kort. Daarom was de Ankylosaurus blijkbaar niet in staat, zich snel voort te bewegen. Hier bood zijn onverwoestbaar pantser, dat van de kop over de romp tot de staart liep, bescherming. Het bestond uit meerdere honderden afzonderlijke platen, die ingebed lagen inde huid. Daardoor was het pantser beweeglijk.

Dreigde er gevaar, dan drukte de Ankylosaurus zich gewoon tegen de grond. Zijn enige verdedigingswapen was een soort knots aan het uiteinde van de staart. Hiermee kon hij naar alle kanten zwaaien, en zijn tegenstander ernstig verwonden.

Van de Ankylosaurus werden talrijke, maar niet volledige vondsten gedaan. Daarom vertonen de reconstructies onderlinge verschillen. Volgens recentere voorstellingen was het pantser niet erg regelmatig gebouwd en bovendien bezaaid met talrijke stekels.

Over het voedingspatroon van de Ankylosaurus zijn nog geen exacte gegevens bekend. Men weet niet, of hij een uitgesproken planteneter was, of dat hij zich ook met termieten voedde, zoals zijn Aziatische familielid.

De Ankylosaurus was een van de laatste dinosauriërs. Hij stierf aan het einde van het Krijt uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over