Dromaeosaurus

De Dromaeosaurus, een hagedisbekken-dinosauriër (orde Saurischia), werd voor het eerst in 1914 in Canada gevonden.

Aanvankelijk was niet duidelijk, of hij bij de groep van de coelurosauriërs (lange hals, smalle schedel, licht gebouwd) of bij de groep van de carnosauriërs (korte hals, schedel groot, zwaar gebouwd) behoorde.

Pas met de vondst van de Deinonychus onderkende men, dat de Dromaeosaurus van beide groepen iets had, namelijk de lichte lichaamsbouw van de coelurosauriërs en de zware schedelbouw van de carnosauriërs.

Intussen weet men, dat dit dier een lengte van ca. 1,8 meter had, en tamelijk beweeglijk was. De sikkelvormige klauwen aan zijn tenen waren sterk ontwikkeld.

Met name de klauw van zijn tweede teen was zeer geschikt voor zijn roofzuchtige leefwijze. Ook zijn grijpvingers hadden spitse klauwen. Met zijngevaarlijk scherpe tanden kon hij moeiteloos stukken vlees uit zijn prooi scheuren.
De Domaeosaurus kwam vooral in het Boven-Krijt veelvuldig voor, en leefde met zijn soortgenoten in roedels in Noord-Amerika.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Onderdeel van Informatie Over